Jalkahoito auttaa säilyttämään liikkuvuutta

Jalkaongelmat voivat liittyä tiettyihin sairauksiin kuten nivelrikko, nivelreuma, perifeeriset verenkiertosairaudet, neurologiset sairaudet ja jotkin ihotaudit.  Eniten on tietoa diabeteksen aiheuttamista jalkaongelmista. Kaikisssa tapauksissa lähtökohta on hyvä jalkojen kotihoito.  Jalkojen hoidon tavoitteena on pitää jalkaterien ja säärien iho pehmeänä ja joustavana. Terve iho on paras suoja  infektioita, kuten jalkasilsaa tai ruusua vastaan.

Kävelyn miellyttävyys rakennetaan hyvin hoidettujen jalkojen lisäksi oikean kokoisilla, ehjillä ja käyttötarkoitukseensa ja vuodenaikaan sopivilla kengillä. Vanhakaan ihminen ei voi lähteä ulos pelkissä reinotohveleissa, vaan kengän on tuettava jalkaa. Hyvä kenkä ei ole myöskään liian raskas. Kun kenkiä lähdetään ostamaan iäkkään ihmisen kanssa, kannattaa aikaa varata riittäväsi ja sovitella huolella. Paras aika on iltapäivällä, koska jalat turpoavat jonkin verran päivän mittaan.

Sukkien tärkeyttä jalkojen terveyteen ei kannata myöskään vähätellä. Hyvät sukat ovat oikean kokoiset, tehokkaasti kosteutta kuljettavat, kiristämättömät, käyttötarkoituksen mukaan valitut ja oikein puetut. Sukat pitäisi vaihtaa joka päivä, etenkin jos käytetään kenkiä, vuodepotilaalla mukavat ja napakat villasukat kestävät useamman päivän.

Tässä hiukan vinkkejä jokaiselle, joka haluaa pitää jalkansa hyvässä kunnossa!

Jalkaterät kuivataan huolellisesti ja kevyesti varvas varpaalta. Samalla tarkistetaan ihon, varvasvälien ja kynsien kunto. Jalkojen iho kannattaa rasvata joka päivä, mitä kuivempi iho sitä rasvaisempaa voidetta kannattaa käyttää. Hautuneisiin varvasväleihin käytetään lampaanvillaa imemään kosteutta ja pitämään varpaat erillään, lisäksi villaan lanoliini hoitaa ihoa. Jos lampaanvillaa ei ole käytettävissä voi käyttää myös myös hienojakoista talkkia.

Kynnet lyhennetään 2- 4 viikon välein. Kynnet leikataan suoraan varpaiden muotoisesti kulmia kadottamatta (suoriksi). Terävät pinnat hiotaan kynsiviilalla, reunoilta keskelle päin, vain yhteen suuntaan kerrallaan ja välillä nostaen – kynsiä ei saa hioa edestakaisella liikkeellä. Oikea muotoilu ja oikea kynsien pituus ehkäisee sisäänkasvaneen kynnen syntymistä, pitää sukat ehjinä ja varmistaa, ettei kävely muodostu kivuliaaksi toiminnaksi kun kenkä puristaa vasten kynsiä.

Iän karttuessa jalkahoidonkin merkitys kasvaa, sillä jalkaterien hyvä hoito mahdollistaa kävelyn ja liikuvuuden säilymisen. Hyvin hoidetuilla jaloilla käveleminenkin tuntuu luontevalta ja kävely on tehokas keino ehkäistä ja hoitaa monia edellämainituista sairauksista ja lisäksi se on yksi parhaita tapoja ylläpitää yleiskuntoa.

 

.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top