Kotona on ihmisen hyvä olla.

Yhteiskunnan on tärkeää tehdä suunnitelmia ikääntyneen väestön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Pitää suunnitella, miten elinympäristöstä tehdään suoriutumista edistävä. Palveluiden pitää olla saatavilla. Kunta avustaa rahallisesti asunnonmuutostöissä: kynnyksiä voidaan kotona poistaa, tukikaiteita asentaa ja muuttaa suihkutiloja tarkoituksenmukaiseksi. Tämä panostus on taloudellisestikin kannattavaa, koska kustannus yhden ihmisen palveluasumisesta kunnalle on 50 000e vuodessa, sairaalahoito vielä enemmän. Tärkeimmät syyt kotona asumisen puolustamisessa ovat kuitenkin inhimillisiä.

Elämänlaatu on monelle sitä, että saa asua kotona. Elämänlaatua on saada elää riittävän turvallisesti, mutta vapaasti – ilman turhaa rajoittamista. Tärkein sana edellisessä lauseessa on ”riittävän” Turvallisuushakuisuus voi helposti mennä liiallisuuksiin. Geriatrian professori Jaakko Valvanteen viisauksia on, että huomio tulisi kiinnittää ikäihmisen aktivointiin, jolloin toimintakyky, tasapaino ja liike säilyy. Liikkumisen rajoittaminen ja liiallinen loukkaantumisten ehkäiseminen johtaakin päinvastaiseen suuntaan, eli alentuneeseen liikunta-ja toimintakykyyn.

Elämänlaatuun sisältyy myös itsemääräämisoikeus. Myös ikääntyneellä oikeus määritellä, miten itseään haluaa tuettavan kotona selviytymisessä. Jokaisella on oma tapansa elää. On merkityksellistä, että ihminen saa jatkaa omannäköistään elämää ja saa tukea tehdä niitä asioita, jotka kokee tärkeiksi. Toinen ei voi määritellä, mikä on oleellista jonkun toisen elämässä. Yhdelle on tärkeää, että koti on moitteettoman siisti. Hänelle voidaan tarjota apua siivoukseen. Toinen pitää kaikkein tärkeimpänä sitä, että pääsee kauppakierrokselle. Kun se ei enää itsenäisesti onnistu, apuun tulee asiointipalvelu. Joku kolmas taas haluaa näyttää moitteettomalta ja tarvitsee suihkuavun jälkeen myös papiljottejen laittajan ja apua vaatteiden silittämiseen.

Sairaanhoidolliset toimenpiteet, kuten lääkehoito, verenpaineenseuranta ja verensokerin tarkkailu tukevat ikäihmisen selviytymistä omassa kodissaan. Ihmisen itsetunto ja omanarvontunto säilyy, kun hän saa itse määritellä tarvitsemansa avun. Muistihäiriöiden kohdalla tarpeiden tunnistusta voi hienovaraisesti ohjailla. Elämän pitää olla mielekästä ja siinä tulee olla iloa.
On tärkeää, että kotihoito toimii joustavasti mukautuen erilaisiin tarpeisiin.

Violan kotihoitopalvelu Tampereen alueella tukee ikäihmisten kotona selviytymistä joustavasti. Pyrimme vastaamaan kaikkeen mahdolliseen avuntarpeeseen asiakkaan ehdoilla. Henkilökunta tekee työtä sydämellä. Asiakkaan hyvä olo ja tyytyväisyys on  meille tärkeätä. Kehitämme toimintaa jatkuvasti vastaamaan asiakkaidemme tarpeita mahdollisimman hyvin. Meillä on joustavat mahdollisuudet tehdä työtä ja vastata kysyntään ketterästi muuntautuen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top