Kerro minulle – Hillevin tarina

Istuin asukkaamme Hillevin, 91, eteen ja käynnistin videokameran. Aloimme keskustelemaan ja sain kuulla Hillevin elämäntarinan. Vieressäni istui rautainen nainen, joka on nähnyt talvisodan. Nainen, joka on nähnyt sotasairaalan talvisodan aikaan. Hän loi uransa opettajana työskennellen monta vuosikymmentä samassa koulussa. Ja oli niin onnekas, että tapasi nuorena oman miehensä. Hillevi on ollut aviomiehensä kanssa naimisissa ensi kesänä jo 70 vuotta. Tuo on jo taputusten arvoinen asia.

Keskustelu kääntyi pian rauhaan ja sotaan. Rauhasta jutellessamme hän sanoi: ”Saimme aamupäivällä kuulla, että presidentti aikoo pitää puheen ja sitä sitten odotettiin radion vieressä. Radion viereen noustiin seisomaan eikä meinattu uskoa kuultua, rauhansopimus, joka päätti talvisodan. Itkuhan siinä tuli, miehet palaisivat kotiin”

”Rauha sodat ja kuolemat voittaa. En ole vain ylpeä vaan myös kiitollinen rauhasta. Meitä on neljä sukupolvea, joista ensimmäinen aloitti maalaistalon elämästä ja aina eteenpäin menty. Se on kiitoksen arvoinen asia. On hienoa nähdä, kun lapsenlapsenlapsi saa rauhassa miettiä, miksi tulee isona, ilman suurta pelkoa tulevasta ”.

Katso pätkä Hillevin videohaastattelusta tästä.

-Jenni Tuori, Viola-koti

Scroll to Top